Студентите ще си плащат таксите за втория семестър въпреки голямата и изненадваща новина от понеделник - че висшето образование и у нас става безплатно.

Някои от тях всъщност вече са го направили, защото сроковете за задочниците държавна поръчка в част от висшите училища текат още от края на миналата година. В други пък плащането по график се изисква до дни, иначе няма как студентът да бъде записан за втория семестър.

За да станат факт обявените лично от премиера акад. Николай Денков промени в Закона за висшето образование, първо трябва да мине едномесечното обществено обсъждане. Следва гласуването им на първо и второ четене в парламента и обнародването в “Държавен вестник”. Всичко това няма как да се случи по-рано от края на март. Едва тогава ръководствата на вузовете ще могат да започнат да връщат таксите на студентите.

Управителният съвет на Съвета на ректорите обаче има резерви към голямата промяна. И официално ще изпрати въпроси до вносителите. Настояваме да получим отговорите, преди да дадем евентуална подкрепа, категорични са ректорите.

Те казват, че предложеното решение видимо е частично и е елемент от много сложната система за формирането на бюджетите на висшите училища, в която “интервенциите при липсата на цялостен подход не могат да доведат до добри резултати”.

Основното притеснение на вузовете е какви пари ще им се изплащат, тъй като в отделните университети таксите по една и съща специалност варират в широк диапазон. В предложения законопроект липсвала и нормативна регламентация за обезпечеността на този модел на компенсиране в следващите години.

“Бяхме силно изненадани. Дълго време обсъждаме различни промени в Закона за висшето образование и в един момент тях ги няма, а изведнъж се появява тема, която не сме обсъждали”, коментира председателят на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков.

Според ректора на Университета за национално и световно стопанство и главен секретар на Съвета на ректорите проф. Димитър Димитров е добре е да се дадат допълнителни средства и за заплати, и за капиталовите разходи

Но най-важният въпрос според него и колегите му е, че това трябва да е част от общо решение за финансиране на висшето образование.

“Да не е на парче - сега махаме таксите, но другото не го оправяме. После правим нещо друго, а това го забравяме. Ще могат ли таксите да се променят? Как точно ще се възстановяват таксите, които сега дължат студентите - дали каквото са дали, или някакви усреднени стойности”, пита проф. Димитров.

Още в понеделник от МС увериха вузовете, че до месец след приемане на промените ще им бъдат преведени сумите, с които да възстановят таксите на студентите, а бюджет за безплатното обучение по държавна поръчка вече е осигурен и за първия семестър на следващата учебна година.

Ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Ивайло Копрев също е категоричен, че до края на февруари таксите трябва да бъдат събрани. “Сещате се в какъв административен ужас ни вкарва това. Ако законът се приеме, трябва да връщаме таксите. Направили сме организация всеки, който е внесъл таксата на ръка, да си пази бележката, за да може после да се удостовери, че наистина е платил. Въобще поредната административна щуротия в средата на годината, без да е помислено”, коментира проф. Копрев и се пошегува, че ако ще строим комунизма, нека направим безплатни и общежитията.

Той е категоричен, че таксите далеч не са най-големият разход на студентите, като припомни, че годишната в Минно-геоложкия е едва 800 лв. Много по-трудно е покриване на средствата за живот в столицата, особено ако си от друго населено място.

Според ректора на Националната музикална академия проф. Сава Димитров става дума за хубава идея, която обаче в този момент изглежда малко популистки. “Механизмът за формиране на таксите беше изцяло даден на ректорите, за да решават спрямо необходимостта както за самия университет, така и за системата. Правехме различни такси в различните степени, можехме да качим или да свалим дадена такса. Това са важни механизми, които досега бяха в приоритетите на ректорите. Това унифициране на университетите ще доведе в някаква степен до обезличаване. Неслучайно едни от университетите имаха по-високи, други по-ниски такси, дори имайки едни и същи професионални направления”, обясни проф. Сава Димитров.

Ректорът на Музикалтата академия се интересува и по проблем, чийто отговор засега също не открива - как се определя таксата на студент, записал едновременно две специалности.

Според професора никъде не се казва и какво става с инфлационния индекс в бъдеще време. “Ако досега ректорите имаха възможност на определен период да актуализират таксите, не е ясно дали това би могло да стане централизирано през МОН. Има прекалено много въпроси, за да може да кажем дали е хубаво, или е лошо. Когато получим отговорите, се надявам да може да кажем дали това е добре, или не за системата”, обобщава Сава Димитров.