Учители по български език и литература, английски, физика, математика, информатика, биология търсят училищата в цялата страна по-малко от месец преди началото на новата учебна година, показват данни от Регионалните управления на образованието в страната. Кандидати има, много от тях обаче нямат нужния ценз, признават директори пред “Труд news”.

Търсят се учители, завършили пълно образование по специалността, а не хора, които нямат педагогическо образование, а са преминали само следдипломна квалификация, обясниха педагози с голям стаж. Те посочиха, че заради ръста на заплатите в образованието има много хора, които смятат, че могат да минат набързо през допълнителното обучение и да влязат да преподават. А всъщност в системата се търсят преподаватели, завършили педагогика. Затова има училища, които по две-три години не могат да си намерят специалисти и са принудени да назначават пенсионери, но експерти в професията.

В столичните училища динамиката на свободните места преди началото на годината е голяма. Справка за последната седмица сочи, че са най-много са докладвани свободни позиции за учители по БЕЛ, английски, но и специалисти по природоматематически науки. Има школа, които са обявили поне по три вакантни позиции. Такива са например 31 СУЧЕМ “Иван Вазов”, 94. СУ “Димитър Страшимиров”, 162 ОбУ “Отец Паисий”, 5 ОУ “Иван Вазов”. В много учебни заведения имат по 2 незаети места за преподаватели както за начален етап, така и за езици, математика, информатика, физика. Картината се променя всеки ден и е динамична, защото директорите движат процесите, припомниха от РУО-София-град.

В Бургас масово се търсят кадри за физика и математика, като всяко училище си преценява дали да не се довери на преподаватели в пенсия, коментираха директори. “Смятам, че на някои места, особено които са отдалечени, може и да се прибегне до този вариант”, коментира Петя Петрова, началник на РУО-Бургас.

В област Шумен се търсят педагози за 20 свободни места - по математика, по информатика и по БЕЛ. Незаети бройки има и в групи за целодневна организация на учебния ден.

Близо 40 пък са вакантните работни места за учители и възпитатели в Пиринско. Търсят се хора за математика, информатика, английски, биология и други науки. Повечето от обявленията в страната са със срок до 31 август, но има и школа, които ще чакат кандидати до 8 септември.