Външното оценяване за седмокласниците и десетокласниците ще е в различни дни. Изпитът по БЕЛ за 7 клас ще е на 17 юни, а по математика на 19 юни. Резултатите трябва да бъдат обявени до 1 юли.

Това става ясно от новия график за изпитите през учебната 2023/2024 година, който предлагат от Министерството на образованието.

На 17 и 20 май е планирано да се проведат задължителната матура по БЕЛ и вторият изпит по профилиращ предмет или за професия.

И през следващата учебна година учениците ще имат пет продължителни почивки освен лятната ваканция. От 1 до 5 ноември 2023 г. през есента, от 23 декември до 2 януари покрай Коледа и Нова година. Междусрочната ваканция ще е от 3 до 5 февруари. Пролетната ваканция от 1 до 11 клас ще е девет дни - от 30 март до 7 април, включително. А 12-класниците ще почиват от 5 до 7 април.

Министерството вече е направило оценка на приключилите тази година изпити. "Стигнахме до извода, че външното оценяване през следващата учебна година ще бъде разделено като дни по отношение на НВО след седми и десети клас”, каза министърът на образованието проф. Галин Цоков. Според него това ще позволи на оценителите да се съсредоточат върху проверката на работите на учениците след седми клас.

„Целта е учениците да получат по-бързо оценките си и да започне класирането в съответните средни училища. Изместваме в графика със седмица изпитите след седми клас, за да има повече учебно време учениците да се подготвят за тях”, посочи министърът.

„Тези промени в графика ще позволят за едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити без стрес и натоварване на училищните директори и учителите, които няма да провеждат два изпита по НВО в един ден. Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас”, категоричен е Цоков.