Един златен, един сребърен и четири бронзови медала спечелиха български ученици на Международната олимпиада по математика, която се проведе в японския град Чиба.

Българският отбор беше в състав от шестима състезатели, всеки от които се прибра с медал. Златно отличие завоюва единадесетокласникът от Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски“ Марин Христов.

Неговият съученик от 12-и клас в СМГ Иван Тагарев спечели сребърен медал.

С бронзови отличия се прибраха от Япония десетокласниците Веселин Маркович от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и Ангел Христов и Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас, както и дванадестокласниците Божидар Димитров от Природоматематическа гимназия „Св. Климент Охридски“ в Силистра и Илияс Номан от СМГ.

В 64-ата Международна олимпиада по математика участваха 618 ученици от 112 държави. В продължение на два състезателни дни те решаваха по 3 задачи в рамките на 4 часа и половина.

В отборното класиране България зае 25-о място. Победител стана Китай, следван от САЩ и Южна Корея.

Ръководители на българския отбор бяха проф. Станислав Харизанов от Института по математика и информатика към БАН и гл. ас. Стоян Боев от Американския колеж в Благоевград.