Работна група в МОН ще подготви доклад за промяна на учебните програми. Инициативата за промените бе обявена преди месец от Министерство на образованието и науката, а преди дни излязоха и резултатите от проведени анкети сред учениците. Днес министърът на образованието Николай Денков даде пояснения в отговор на въпрос на депутат от "Продължаваме промяната" пред ресорната комисия в парламента.

"Информацията за учебниците трябва да е на няколко етапа - къде са проблемите и от какъв характер. За всяко ниво може да има различни въпроси", каза той.

От думите му се разбра, че анкетите ще са на три нива: първото - отговорите на учениците, на второ място - мнения на учители, на трето - социологическо проучване сред родители.

"Анкетите ще се обработват от две комисии, съставени от учители. В момента се обработват и от учителите, като са взети над 17 000 мнения. Следват и резултати от социологическа агенция, която прави анкети с фокус групи с родители", поясни Денков.

Следва общ доклад, който ще остави ясно заключение за всеки учебен проблем и клас какви са идентифицираните проблеми и решенията.

Промените също ще са в няколко варианта - може да отпадне материал, може да се наложи материал да мине в по-горен клас, може да се окаже, че трябва да се подобрят междупредметните връзки, каза още министърът.

В отговор на въпрос от депутата от БСП Ирена Анастасова стана ясно, че срокът за представяне на докладите е 30 юни, но може да бъде удължен със седмица-две. През лятната ваканция ще се обобщават резултатите, за да може програмите да се актуализират през септември.