Жители на Созопол се събраха и запалиха традиционния огън днес – на Еньовден, празникът на билките. Според Сийка Рупова, която е в града вече 50 години, традицията никога не е прекъсвана и винаги огънят се пали на едно и също място – ул. „Морски скали“. От 20 години тя увековечава този празник със снимки, които показа и определено трогна своите съграждани.

Традицията повелява огънят да се прескача за здраве шест пъти, произнасяйки думите „Иди си лоша година, ела хубава година“.

Другият интересен обичай, характерен само за Созопол, е всяко смейство да се снабди с морски камък, който задължително трябва да бъде покрит с водорасли. За да носи късмет, домакинът го слага зад вратата във своя дом, а миналогодишния хвърля в морето. Според местните, тъй като в града няма много билки, камъкът е еквивалент на букета, който се бере на Еньовден в почти цяла България.

И за да бъде празникът пречупен през созополска призма, разбира се, всички присъстващи бяха гостени с популярното сладко от зелени смокини.

По-голямата част от участващите в ритуала бяха местни жители от близките до ул.“ Морски скали“ улици. Възрастта не бе пречка за никой, за да изпълни ритуала - от малки до големи всички участваха с радост и надежда за едни по-добри дни. Специална покана бе отправена към кмета Тихомир Янакиев, който присъства със своето семейство, и разбира се не се поколеба да прескочи традиционния огън. Празникът бе уважен и от зам.кмета Тодор Дамянов и служители на Община Созопол.