Доц. Кунчев от Бургас за плажа това лято: Ултравиолетовите лъчи са едни от най-ефективните дезинфектанти

img
кадър Нова тв

Доц. Кунчев е в морския град, за да консултира общинския щаб за мащабното тестване на населението в  Бургас. Той посочи, че нашето Черноморие е едно от най-безопасните

Световната здравна организация е права по отношение на това, че чувството, което имаме, че всичко е приключило, е малко измамно. Мерките, които сме взели, трябва да останат в един по-дълъг период, за да сме сигурни, че няма да има завръщане на високите числа и на епидемичното разпространение”. Това каза в ефира на „Събуди се” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Считам, че за този сезон в Европа и на Балканите се върви към стихване на епидемията. Малко по-зле остават нещата в западната част. Просто трябва да сме внимателни”, допълни той.

Кунчев посочи, че най-песимистичният сценарий за България е да има нов пик на заразата, който да засегне не едно или две огнища, а по-голяма част от населението и по-обширна територия. „Нещо, което според мен е много малко вероятно”, подчерта обаче главният здравен инспектор.

Той обясни, че усилията оттук нататък ще са насочени към ефективен надзор и още при първото установяване на случай, да се реагира моментално. „Да откриваме контактните, да ограничаваме контактите и по този начин да не позволим масово разпространение”, уточни още Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че 99% от здравната дейност у нас е възстановена. „Още преди седмица разрешихме профилактичните прегледи. Най-напред възстановихме имунизациите, след това ги разширихме с всички профилактични. Възстановихме работата и на службите по трудова медицина и прегледите при общопрактикуващите лекари”, допълни той.

Кунчев коментира има ли опасност да се заразим с COVID-19 на морето. „На открито, при интензивно слънчево греене, ултравиолетовите лъчи са едни от най-ефективните дезинфектанти”, заключи доцентът. Той каза, че Черноморието ни е едно от най-безопасните.

Източник Нова тв

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав