Евродепутатите реагираха положително на пакета Транспорт и Туризъм на Комисията. Мнозина обаче настояват за по-конкретни действия и финансова подкрепа преди летните ваканции.

Комисията на ЕП по транспорт и туризъм обсъди насоките на Европейската комисия за безопасно възобновяване на пътуванията и за отваряне на туристическия бизнес:

Съживяване на туризма: членовете на ЕП подчертаха необходимостта от възстановяване на доверието в безопасното пътуване чрез допълнителни конкретни мерки, тъй като настоящата ситуация остава несигурна въпреки предложения пакет. Комисията обяви, че след няколко седмици ще бъде достъпен уебсайт с информация за безопасна почивка.

Финансови затруднения: Много от членовете на ЕП повдигнаха въпроса за големите загуби на работни места и риска от фалити в сектора. Коментираха липсата на конкретна помощ и специална краткосрочна финансова подкрепа, както и необходимостта от дългосрочен бюджетен ред.

Проблеми с безопасността: Във връзка с многото въпроси относно безопасното възобновяване на въздушния туризъм в ЕС, Комисията изтъкна, че сътрудничеството между държавите членки се е подобрило. Премахването на ограниченията за пътуване, включително отварянето на границите, трябва да се основава на зададени критерии и строги здравни протоколи. Комисията насърчава държавите членки да въведат схеми за сертифициране за безопасно пътуване. Подобно действие на ниво ЕС обаче няма да бъде осъществимо преди лятото.

Права на пътниците: членовете на ЕП изтъкнаха, че правилата за възстановяване на разходите се пренебрегват твърде често в различни държави членки. Комисията увери евродепутатите, че те следят проблема отблизо и пътниците запазват правото си на парично възстановяване на разходите.

Планират се отделни дискусии в комисията по транспорт по въпроси, свързани с бюджета и дългосрочните планове за възстановяване за сектора.

Реакции от Ръководната група на ЕП в областта на туризма:

„Този пакет е първата стъпка към улесняване на пътуванията в Европа.„Next Generation EU” е финансовият инструмент, който трябва да бъде наличен още тази година, за да подпомогне сектора“, каза Клаудия Монтейру де Агиар (ЕНП, Португалия). „Търсихме по-амбициозен и постоянен бюджет, за да дадем положителен знак на предприятията и работниците, чиито поминък зависи от туризма.“

„Съобщението за плана за възстановяване на Европа в сряда беше историческо. Въпреки това не мога да премълча своята критика“, каза Ищван Уихеи (С&Д, Унгария) и обясни: „Туризмът има остра нужда от инвестиции, но не е ясно за къде са предназначени бюджетът и подкрепата. Разбрахме, че подкрепата работи само когато е свързана със специален бюджет. Красивите думи не хранят безработните. "

„Повече от всякога трябва да засилим доверието между пътуващите и туристическия бранш“, казва Хосе Рамон Бауса Диас (Renew, Испания). „Приветстваме пакета за туризма и транспорта; въпреки това ние призоваваме Комисията да състави допълнителна стратегия на ЕС за туризма, за да отговори не само на настоящите предизвикателства, но и на средносрочните и дългосрочните нужди на сектора. "

Председателят на комисията по транспорт Карима Дели (Зелени / ЕCА, Франция) добави: „Oтварянето на границите трябва да е възможно само ако обществените органи са се уверили, че рисковете от нова вълна на COVID-19 са ниски. Във всеки случай, ако границите се отворят отново, това трябва да се основава на ясни критерии и без никаква дискриминация. Отваряне на границите само между определени региони с чисто икономически цели е неприемливо. "