Толтаксите докараха малко пари. И други пътища в България стават платени

img

Ниски приходи от пътни такси отчитат от МРРБ от началото на годината. Причината са две - извънредното положение заради COVID-19, които ограничиха движението в страната и обхватът на тол системата.

Приходите от винетки и тол такси от началото на годината възлизат на едва 186 млн. лева, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според министър Петя Аврамова о по-малкото приходи се дължат на факта, че в момента има области, в които няма пътни участъци в обхвата на платеното пътуване.

Заради това се предвижда обхватът на системата да бъде разширен, но не се съобщава с колко километра ще се увеличи той. Не е ясно и от кога това ще стане факт, нито пък кои са точните пътните участъци, които ще бъдат включени.

"Това, което ще предложим, е да променим обхвата на ТОЛ системата като включим основни пътни артерии в обхвата на ТОЛ", заяви министър Петя Аврамова.

По думите и предстои разширяване на обхвата на ТОЛ системата, например с пътя Русе-Свиленград.

По данни от представители на транспортния бранш за времето на мерките срещу коронавируса от 13 март до 26 май превозите са намалели със 70%.

От началото на 2020 г. до 26 май 2020 г., включително, броят на продадените електронни винетки е над 2.5 млн. на стойност 160 млн. лв.

Компенсации за винетките обаче няма да има. В европейската практика все още няма въведен компенсационен механизъм, обясниха от Агенция “Пътна инфраструктура”.


"Продуктът за таксуване е таксуване на време и той не определя брой пътувания и дължина на пътуванията. В този смисъл създаването на компенсаторен механизъм не е регламентирано и определено в европейската регулация. Вторият проблем е, че под никаква форма не може да се поставят в състояние на дискриминация", обясни още проф. Олег Асенов от Управителния съвет на АПИ.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол