В Бургас и областта има 54 утвърдени професионални и доброволни приемни семейства, като всички те преминават специално обучение. Това заяви Мая Казанджиева, директор Дирекция “Социални дейности” в общината на заседанието на Общински съвет – Бургас. Днес съветниците подкрепиха предложението на кмета Николов за нов правилник за финансово подпомагане на приемните семейства в Бургас. Целта на новия правилник е актуализиране и подобряване на процедурите, свързани с отпускане на финансовото подпомагане на приемните семейства. Тази помощ е отделно от финансирането на националната програма и се отпуска от общинския бюджет. Предоставянето на услугата приемна грижа за Област Бургас се изпълнява от проект "Приеми ме 2015"на ОП "Развитие на човешките ресурси". В Община Бургас към момента има 14 приемни семейства, които ако отговарят на изискванията в Правилника, могат да кандидатстват за еднократното финансово подпомагане.

„Ние имаме дълга практика в подпомагането на приемните родители. За получаване на финансова помощ трябва да има мотивирано искане от тях, тъй като има голямо текучество в приемните семейства. Доста от децата имат медицински проблеми и е добре да попомогнем взимането на решение”, каза д-р Антонио Душепеев. Той допълни, че 20 000 лв., предвидени в докладната, са приети в бюджета за 2020 г. и призовава съветниците да подкрепят предложението.

За да получи помощ, приемното семейство трябва да отговаря на всички условия, да премине през всички процедури и най-важното да има настанено дете, което да бъде наблюдавано от социален работник.