Величка сама е подписала декларация, че иска да кара карантината в дома ни в бургаския квартал Черно море, защото не искала да се прибира при баба си в Чирпан. Хранехме я, пояхме я, живееше като принцеса. Това казаха днес близките на двамата обвинеями Иван К. и Станчо Т. Те са обвинени за това, че действайки като съизвършители, заедно с трети мъж - Кольо К., който се намира в чужбина и поради тази причина не е задържан от органите на МВР, са транспортирали, укривали и държали в принудително подчинение млада жена. Според прокулатурата деянието е извършено чрез използване на принуда, а пострадалата е била и противозаконно лишена от свобода. Целта е била младата жена да бъде използвана за развратни действия в чужбина. Миналата седмица двамата задържани бяха пуснати под домашен арест, след което обвинението внесе протест срещу определената от Районен съд-Бургас мярка за неотклонение. Съдебното заседание се провежда в момента.

Според близките на обвиняемите, 21-годишната Величка е имала много пъти възможност да сигнализира, ако е имало в действителност нещо, което я застрашава. Те заявиха, че всъщност тя е била приятелка на единия от тримата обвинени – Кольо, който обаче малко преди да изтече карантината й, заявил, че повече не иска тази връзка и заминал в чужбина.

„Цялата работа е за пари. За какво го прави? Всеки ден идваха полицаи да я проверяват, минаваше граници. Имаме документи, че се е лекувала, тъй като имаше киста. Тя е имала връзка с Кольо, той с течение на времето разбра, че не е за него и я остави. Какви са тези интриги сега?Никой никого не е държал на сила. Горят невинни хора. Тя си ходеше до магазина, разкарваше се. Цялото село ще станат свидетели. Синът ми не я искаше. Тя излъга, за да го натопи. Невинни хора са по съдилищата. По нейно желание стоя вкъщи, не искаше да се прибира при баба си. Един ден излезе от къщи и извика полицаи. Какво е излъгала, какво е казала – не знам. Ако имаше нещо насила – тя щеше да каже на границата. Сама се е подписала, че ще кара карантината в Черно море, коментираха близките на обвиняемите.

Според адвокат Ваня Радиева обвинението не почива на никакви доказателства, а само на показанията на пострадалата. „Не мога да си обясня по какъв начин тя твърди, че е била държана насилствено, при положение, че е пристигнала на 26-ти март на Летището, където сама е подписала декларация, че желае да изтърпява наложената й карантина във връзка с извънредното положение именно в тази къща в Бургас, където е била до 13-ти май. Нейните думи са единственото доказателство срещу двамата обвиняеми. Жената мина току-що покрай нас усмихната и с младо мъже под ръка. Близките на единия обвиняем са я разпознали. Тя е ходила на лекар през това време. Докато е била под карантина, полицейски служители са ходели редовно да следят дали я спазва на адреса. Още тогава тя е можела да направи своето оплакване, че я държат насила, че гладна.“, коментира адвокат Радиева.