И днес се запазва тенденцията за нисък брой на новозаразените с коронавирус. Това заяви доц. Ангел Кунчев. Новите случаи на COVID-19 за 25-и май са 10, като 4 са в болница, а 6 се лекуват амбулаторно. Вчера са изследвани 295 лица. Общият брой заразени в България до момента става 2443, като увеличението спрямо 24-ти май е с 0,2%.

Новите случаи по области

София 4

Сливен 3

Плевен 2

Шумен 1

От тях 4 са жени и 6 мъже. Има две деца в София на 2 и 13 години, които са на амбулаторно лечение.

Към момента най-младият, заразен с COVID-19 е на 2 месеца, а най-възрастният на 95 години.

Няма нови случаи на заразени медици.

Излекуваните са 880, новите за вчера са 18.

Няма починали с коронавирус в последния ден. Общата бройка смъртни случаи е 130 – 86 мъже и 44 жени. Средна възраст на починалите е 67,2 години.

„Кризата с COVID-19 освен голямо изпитание беше и безпрецедентен стрес тест за различни системи, най-вече за здравната. На база информацията през това време ще бъдат направени анализи. В такива условия се подчертават както слабостите, така и силни страни. Ще задълбочим в бъдеще работата с медицински университети и всички обучаващи, за да бъдат задълбочени знанията на студентите в епидемиологията, вирусологията и инфекциозните болести”, каза доц. Кунчев.

Той сподели, че в момента изпитват различни препарати и правят изпитания на нанопрепарат, който разрушава шиповете на коронавируса. Според доц. Кунчев той е ефктивен биоцид.