Проверка тече по сигнал, че багер е разровил пясъчни дюни в Ахтопол. Обяснението на концесионера е, че нямало друг начин, по който да прокара дървени пътеки до морето. Следите от машината по дюните ясно личат, близо до дървената пътека, която води до плажа. Мястото попада в две защитени зони и е част от парк Странджа, съобщава bTV.

От екоинспекцията в Бургас ни обясниха снощи, че са препратили сигнала по компетенция до кметството в Ахтопол. Тяхна проверка установила, че багерът е нает от управителя на плажа. Той не отрече. Пред екипа ни обясни, че дори лично шофирал машината. Целта му била да прокара още една пътека до морето, която била предвидена в схемата на плажа, одобрена от Министерството на туризма. Обясни още, че повече от половината от концесионната площ на плажа, близо 60 декара, са дюни и е трудно те да бъдат опазени.

От Министерството на туризма също излязоха с позиция, че ако проверката установи, че дейностите със строителната техника са били извършвани в рамките на самия плаж, концесионерът ще бъде глобен. Проверка от институциите се очаква в първия работен ден – във вторник.