Вчера комисия разгледа предложенията на 53 автори, които се включиха в конкурс за лого на туристическия бранд „Бургас”. Конкурсът се организира от Общината, съвместно с Национална художествена академия и Международното триенале на сценичния плакат. Победителят ще бъде обявен в началото на юни.

БургасИНФО се свърза с един от най-известните графични дизайнери в града – Димитър Лазаров, който е автор на много от логата на известни фирми, организации, както и учебни заведения в областта. Той също участва в конкурса, като неговата идея е конретно свързана с това името на града да стане запомнящо се. Логото, създадено от Димитър Лазаров, е приспособено да стои добре на най-използваните рекламни материали – от флаери и транспаранти до тениски, чаши и всичко, което туристите отнасят със себе си за спомен от местата, където са били. Така дори едно магнитче на хладилника се превръща в реклама с история, А изчистеният дизайн помага човек да възприеме и запомни името в логото за секунди и след време, когато дойде време за лятна ваканция – да си спомни за това място.

„Основният подход, който съм използвал, е подчинен на налагането на името на града, като разпознаваема марка не само сред българските, но най-вече сред чуждестранните туристи, които да го припознаят като свой предпочитан избор за пълноценен релакс и почивка. Идеята е, освен привличането им като гости в Бургас и региона, впечатленията и преживяванията тук, да карат туристите да се завърнат отново”, обясни за БургасИНФО дизайнерът Димитър Лазаров.

Слоганът, който той предлага заедно с логото, е палитра от емоции.

„С малко думи той представя разнообразните начини за почивка и забавления, които Бургас предоставя на всеки свой гост – слънчевите пясъци, лазурно море, усмихнатите хора, възможността за спорт на открито и многообразните културни прояви в Морската градина, както и в централните градски алеи”, заявява Лазаров.

За да подчертае това самото лого обединява палитра от всички тези цветове. То изглежда перфектно както на кирилица, така и на латиница, което запазва основната му идея и го прави лесно възприемащо се и изговарящо сред туристи от целия свят. А Бургас има нужда от точно това – да бъде лесно разпознаван и запомнян в съревнование с известни градове от Европа и света.