Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за 9 % ДДС за ресторанти, хотели и книги. Това бе заложено в общ законопроект на управляващата коалиция. Той бе подкрепен с 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68, с което той бе приет.

Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса. На вниманието на депутатите бяха поставени още 5 законопроекта, но всички те бяха отхвърлени. Освен общия законопроект с ГЕРБ, свои подобни законодателни инициативи бяха внесли поотделно НФСБ и ВМРО, но те също бяха отхвърлени. 9% ДДС ставка предлагаха от ПГ на „БСП за България“ за храни, лекарствени продукти и медицински изделия. "За" законопроекта гласуваха 66 народни представители, "против" - 46 и "въздържали се" - 69, с което той също бе отхвърлен.

От ДПС предлагаха ставката на данъка да е 9 % за детските храни за деца до 3 години и детските фармацевтични продукти, включително памперси, но предложението им не срещна одобрение на пленарната зала. ПГ на „Воля“ бяха предложили данъчните ставки за ползване на услугите на фитнес центрове и спортни зали, свързани с физически упражнения и спорт, да бъдат в размер на 9 %, което също не получи подкрепата на депутатите.