В Бургас това лято ще започне да функционира нова социална услуга. Тя е свързана с полагане на грижи на пълнолетни лица с умствена изостаналост. Нуждаещите се ще бъдат настанени в един от центровете за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ за деца или младежи без увреждане, който е с отпаднала необходимост.

В момента в него има само едно лице, което дотогава ще навърши пълнолетие и ще го напусне. Вместо да остане с незает капацитет и поради сериозната необходимост от настаняване на лица с умствена изостаналост, нуждаещи се от социална услуга от резидентен тип, центърът, който се намира в ж.к. "Меден рудник" в блок 408, ще бъде преобразуван в нов ЦНСТ за пълнолетни лица с умствена изостаналост, какъвто в Бургас не съществува.

Към момента заявления до дирекция "Социално подпомагане" - Бургас са подадени от 20 лица. Голям е и броят на бургаските семейства, които отглеждат сами младежи и девойки с умствена изостаналост. В значителна част тези семейства са останали с един родител и в случай на настъпване на трайна невъзможност да полагат грижи за децата си, болният ще остане без дом, грижа и подкрепа.

Новата социална услуга ще запази настоящия капацитет на центъра от 8 нуждаещи се пълнолетни лица с умствена изостаналост и персонал от 6 щатни бройки.