Районен съд – Бургас проведе поредно заседание по делото за смъртта по непредпазливост на Горан Горанов. Припомняме, че Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение на Ангел М., Стилиян К. и Стилиян К. Те са подсъдими за това че като надзиратели в Бургаския затвор на 25 март 2017 г., чрез бездействие, по непредпазливост причинили смъртта на лишения от свобода Горан. Според обвинението при осъществяване на надзорно – охранителна дейност, при настъпила повреда на парната инсталация в спалното помещение, не са осигурили безопасността на лишения от свобода, както и ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от повредата и не са предприели действия по опазване на живота и здравето му.

В поредното заседание Районен съд – Бургас изслуша 5 вещи лица М. Г., А. М., Р. Х., Л. К. и Ц. Ш. чрез видеоконферентна връзка с всеки от тях и изготвените съдебно-медицински експертизи.

Прокурорът от Софийска градска прокуратура също участва в заседанието чрез програмата Skype с Районен съд – Бургас. Според съдебните лекари от всички събрани гласни и писмени доказателства за инцидента се установяват термични увреждания в пострадалото лице. Констатирани са около 53% изгаряния, за разлика от първоначално изготвената експертиза, която посочва около 20% изгаряния. За следващото заседание Районен съд – Бургас допусна извършването на съдебно-техническа експертиза, която да отговори на поставените от защитата въпроси, относно изчисления за времето за напълване на килията със съответното количество пара, температурата на тази пара и ако има отворен прозорец или отвор, това ще окаже ли влияние върху посоката на движение на парата и концентрацията, нейното наслояване в ниската част от килията.

Изслушаните вещи лица предложиха на съда да определи хонорар на всеки от тях по 100 лева. Специалистите ще дарят своите възнаграждения на РЗИ – Бургас, с оглед епидемиологичната обстановка и разходите, което те правят.