Искаме да ви представим един продукт между бизнеса в България и две международни компании, както и по-малки български и държавата по отношение на това как по един по-иновативен начин може да помогнем на малкия и средния бизнес, на производителите на България на храни, на хотелите, на ресторантите и изобщо на организацията от тук нататъка на живота по отношение на това каква дисциплина трябва да се спазва при трудовата заетост, каза министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНТ>

Директор "Човешки ресурси" и управител на "Метро"- България Филип Анастасил каза, че нова онлайн резарвационна система "Преоткрий България" ще стартира от началото на юни заедно с началото на туристическия сезон. В нея ресторантите и хотелите ще могат да публикуват своите оферти за потребителите в България за лятната ваканция.

Георги Пирински от „Метро" - България съобщи, че и много други компании участват в тази коалиция в полза на българското общество. Целта е да се направи сигурен продукт за българския потребител на услуга, както и за чужденците впоследствие.

Георги Пирински от „Метро" - България: Ние трябва да представим пакета така на нашите клиенти, които изберат платформата, резервирайки нощувка и вечеря, да избират да отидат на сигурно място от гледна точка на чистота, хигиена, гарантиране на социалната дистанция.

Втора точка от тази програма е да бъдат върнати българските храни в менютата на ресторантите, "задължително условие се явява за хотели и ресторанти да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери".

Широка група от международни и български компании от бизнеса, които застават зад тази кампания, ще вложат средства, с които ние да финансираме първоначалното зареждане на бизнеса да стартира, добави Пирински.

Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че тази инициатива е била представена като възможност държавата и бизнеса да обединят усилията си и да се насочат към подпомагане на туризма, който е най-тежко засегнат от епидемията с коронавирус.

Това, което Министерството на туризма прави, е свързано и с указанията местата за настаняване и хранене да бъдат в унисон с всички изисквания на ЕК, за да оперират. Целта е да възобновим максимално сектора в тази посока, каза Ангелкова.

Министерството на туризма стартира преди месец кампания в социалните мрежи за насърчаване на вътрешния туризъм, която също се казва „Преоткрий България”.

„Ние ще промотираме тази платформа и ще насърчим хотелите и рестарантьорите да участват в тази резервационна система, която е безплатна. Ще се опитаме да подмпомогнем и минимализираме риска”, каза Ангелкова.

Най-вече ще е в посока да се насърчи вътрешният туризъм. Предвижда се тази платформа да стартира на 1 юни. Когато бъде открита, ще стане ясно колко хотелиери и ресторантьори ще се включат в нея. Тя е изцяло направена да подпомогне българския туризъм, както работещите, така и потребителите, допълни още министърът на туризма.

Министър Танева, каза, че Министерство на земеделието приветства платформата "Преоткрий България".

Министър Танева - министър на земеделието: Радвам се, че можем да намерим много допирни точки бизнес-държава и целта е да предложим на българския потребител една възможна отлична почивка на море или на Балкан при най-добри условия, при гарнтирани здравни и хранителни стандарти.

Влизането в платформата няма да е обвързано с покупка, стана ясно още. Хотелиерите и ресторантьорите може да пазаруват от конкуренти и пак да са част от платформата. Министър Танева увери, че стандартът на услугите през платформата ще бъде такъв, какъвто се рекламира.

По отношение на цените на чадърите и шезлонгите, министър Ангелкова уточни, че до края на седмицата изтича срокът за предложенията, които концесионерите трябва да внесат за намаление на цените. До момента има предложение от 15 плажа, които предлагат безплатни чадъри и шезлонги.