Абитуриентите от випуск 2020 в Бургас завършват в условията на извънредна обстановка, което ги прави специални, но в същото време емоциите край последния учебен ден от средното им образование бушуват с пълна сила. Много от младежите устроиха оригинални изненади на свои учители, завършили със сълзи на умиление и радост. Жителите на ж.к. „Меден рудник“ например, гледаха с усмивка дванадесетокласници от Строителния, които играха хоро пред блока, където живее класният им ръководител, а тя ги посрещна с особено вълнение.

Ръководството на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ и на Немска езикова гимназия „Гьоте“ излязоха с видеобръщение към своите зрелостници. Търговската гимназия пък пусна видео като тийзър на филм, с който прави анонс за онлайн изпращане, което ще се състои на 24-ти май, когато по традици в други години, при нормални обстоятелства, се провеждаха абитуриентските балове.

"Точно вие сте избраните да завършите днес, за да разказвате за този момент на своите деца и внуци. Бъдете смели, следвайте мечтите си, и се реализирайте успешно като хора и като професионалисти", пожела на зрелостниците директорът на ПГСАГ "Кольо Фичето" инж. Даниела Симеонова.

"Вие, като всички други випуски през 60-те години от съществуването на училището, оставате част от голямото семейство на Строителния. Но вие сте първите, които заедно с нашите уникални учители приемате предизвикателствата на извънредното положение и завършвате в условията на електронно обучение.

Пожелаваме ви да бъдете уверени, следвайте новия път в живота ви, изпълнен с изненади и предизвикателства!", бе посланието на Иляна Кирова от 8-а клас в Гимназията по строителство.

И във видеото на Немската гимназия се припомнят моменти от стъпването на сегашните абитуренти в училището.

„През последните 5 години Немската гимназия беше всичко за вас. Крачка по крачка, с подкрепата на учители и родители, извървяхте пътя до вашето дипломиране. Всички трябва да знаете, че щастието на един човек не зависи от условията, които го заобикалят, а от решенията, които той взема. Затова всяка следваща победа ще бъде щурм срещу границите на живота. Истината е, че трябва да стигнеш твърде далеч, за да видиш колко имаш.“, е посланието към зрелостниците.

Поздрав отправя и директорът Надежда Радева Иванова, която не скри надеждата си, че през юни месец ще може да застане очи в очи с абитуриентите.

„Да, тази година ще се изпратим дистанционно, не тъгувайте. Няма да нарушим традицитая в последния учебен ден да ви пожелаем попътен вятър. През изминалите 5 години Немска езикова гимназия даде много, а и получи много от вас. Всички ние се постарахме да ви дадем нужното образование и защитим еталона „Завършил Немската“. Всички вие направихте не по-малко за авторитета на гимназията. Гордеем се с всички първи места от състезания и олимпиади. Гордеем се с всчики таланати. Тръгвайки си от нашата гимназия, всеки от Вас ще отнесе спомен за учител, ученик, случка, радост. Надявам се да сме ви изградили като отговорни, достойни хора.

Пожелавам си през юни да ви раздам дипломите и да ви пожелая бъдещи успехи, гледайки ви в очите. Сега на всички ви пожелавам успешни зрелостни изпити и до месец юни.“, посочва директорът.

Оригиналният анонс на Търговската гимназия пък приковава вниманието. „Не може да се пропусне нещо, което се случва за първи път: Най-неочакваното изпращане на абитуриентите на Търговска – 24 май от 19 часа. Заедно правим история!“, се казва в него.