Екопарк за "Вая" ще посрещне трима нови обитатели – лебеди, които са конфискувани от РИОСВ Русе от частен дом, отглеждани дълги години, като домашни любимци. Трите птици са от вида ням лебед.

Птиците са престояли в Спасителния център на “Зелени Балкани” в Стара Загора два месеца. Нямат трайни увреждания, но екипът на Центъра се опасява, че ще им е нужно повече време за адаптация в дивата природа и затова ветеринарите от Спасителния център избраха Екопарк "Вая", като място което освен че отговаря на изискванията на вида, е и достатъчно защитено от посегателства.

„На място ние имаме възможност да окажем ветеринарна грижа и служители, които разбират, че дивите животни не могат да бъдат държани в плен и им стига да се погрижат с усмивка за всяко същество, което е попаднало на територията ни. Знаете ли, всъщност, след като са освободени те много често се връщат при нас, макар и за малко, сякаш да благодарят. И както обичеме да казваме: Когато природата ти отвръща с усмивка за грижата, тогава всяко усилие си струва“, съобщиха от екопарка.