Не можем без сина ми. Какво ще правим без него? Не мога нищо без него. Доведете го. Няма кой да ни даде лекарствата, няма кой да ни донесе храна, дори до тоалетната няма кой да ни заведе...Помогнете ни, ще умрем. Това каза пред БургасИНФО Райна – майката на 48-годишния Йордан Полихронов, който беше задържан, след като на Гергьовден рани съседа си Иван Момчилов с нож в двора на кооперация на бул. „Сан Стефано“ в Бургас. Съдът остави в ареста Йордан, като отчете, че може да извърши ново престъление. Близките му – майка му Райна и сестра му Дияна са в пълна безпомощност в дома си, в който правят впечатление нищетата и множеството лекарства.

„Има ли морал в закона и как се защитава обществения интерес, когато под претекст „защита на обществения интерес“ прокуратура и съд извърнаха глави от две безпомощни жени и на практика те бяха оставени на произвола на събата- без храна, без лекарства, без всякаква грижа“, попита адвокат Стоян Иванов, който безвъзмездно пое защитата на 48-годишния Йордан.

Според защитата конфликтът между съседите избухнал към обяд на Гергьовден, а причината- шумът от... пералнята, която Йордан пуснал, за да изпере дрехите на болните си майка Райна и сестра Диана. Разгневен и лъхащ на алхохол, Момчилов започнал да хвърля камъни по прозореца на съседите си, а обстрелът бил придружен с канонада от закани. Скандалът бил последван от борба, при която Йродан наранил опонента си. Данните от първоначалния преглед сочат, че Момчиллов е без сериозни наранявания и нанесените рани не застрашават живота му.

Според адвокат Иванов прокуратурата побърза да се „застрахова“ с т.нар. обществен интерес. Друг е въпросът, доколко ежедневните конфликти между съседи са значимо събитите, което би приковало общественото вмнимание и би предизвикало широк обществен отзвук, освенен, разбира се, ако нарушителят не е бивша мис България и пета по красота в света.

Полихронов е безработен мъж, неосъждан, без криминални регистрации, който сам се грижи за 70-годишната си майка Райна – с два инсулта и сестра си Дияна- с 80 процента инвалидност, поради психиатрично заболяване.

Макар в случая да става въпрос за битов скандал, проку,ратурата му повдигна обвинение за...опит за убийство, което като санкция е приравнено към основния състав – убийство. И по искане на държавното обвинение, Окъжният съд му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, като игнорира искането на защитата за домашен арест. Полихронов е единственият човек, който се грижи за близките си и без него, него те са безпомощни, посочи Иванов.

„Въпреки че, от 14.50 часа на 6 май държавното обвинение и МВР бяха уведомени за това, че майката и сестрата на Йордан Полихронов са в риск за здравето и живота им при неговото отсъствие от дома, прокуратурата намери за необходимо да задържи обвиняемия под стража и да внесе искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, игнорирайки представените документи, от които е видно, че и двете жени са в изключително тежко състояние. Въпреки твърденията на прокуратурата и на съда, че незабавно ще бъдат уведомени социалните служби, за да се погрижат за двете жени в риск, и към настоящия момент, те нито са посетени, нито има данни да са известени““, каза адвокат Стоян Иванов.