От днес хората в България могат да се разхождат в парковете, но само при спазването на строги мерки, като дезинфекция на входа и движение само в едната посока. Ала да излезеш навън може да е стресиращо, ако се страхуваш, че може да се заразиш с COVID-19 от някой, който минава покрай теб. За това нека отговорим на въпроса - възможно ли е?

Да се заразиш навън с коронавирус от хора, които преминават покрай теб за секунда, е изключително трудно. Проучване, проведено в Китай показва, че 79,9% от заразяването с коронавирус става у дома. 34% са се заразили в градския транспорт или други затворени пространства, а от всички 381 случая, които са изследвани, само един човек се е заразил на открито пространство.

Но няколко инжинери от Белгия и Нидерландия публикуваха проучване, което гласеше, че докато вървим, бягаме или караме колело, разпръскваме частици, които могат да стигнат и по-далеч от два метра и да заразят хората. Затова дистанцията помежду ни трябва да е по-голяма. Хората, разбира се, се паникьосаха, но изследването на тези инжинери е далеч от истината.

Колко лесно е за частиците да останат във въздуха?

Това дали един вирус може да се носи по въздуха зависи от големината на частиците и колко дълго той може да се задържи във въздуха, преди да загуби своята заразност. Експертите по обществено здраве отбелязват, че по-големите частици, които са тежки, падат по-бързо като "капчици", малките частици, които се изпаряват по-бързо, отколкото могат да паднат са "аерозоли". Когато вирус е аерозолен, те казват, че той е "във въздуха".

Едно знаем със сигурност - COVID-19 се разпространява чрез капчици, но образуват ли се аерозоли?

"Изобщо няма дебат дали се генерират или не аерозоли, дали съдържат вируси и дали особено яростно кихане може да ги задвижва в една стая. Всичко това е напълно възможно, казва Дженифър Кастен, патолог и експерт по епидемиология на инфекциозните заболявания и глобалното здраве, пред Vox. Тя отбелязва, че трябва да се спазва по-голяма дистанция, а стаите да са добре вентилирани, когато сме в едно помещение. Но това не са трудни за спазване мерки, когато сме навън.

"Навън фактори като слънчева светлина, вятър, дъжд, околна температура и влажност могат да повлияят на вирусна инфекциозност и преносимост, така че макар да не можем да кажем, че рискът е нулев, вероятно е доста по-нисък нисък, освен ако не се занимавате с дейности като част от голяма група - например протест. Индивидуалните упражнения на открито не крият риск", казва доктор Ангела Расмусен, вирусолог в университета в Колумбия.

По думите й, за да се разболеем на открито пространство, трябва да има перфектна последователност от събития, които да помогнат на вируса да скочи от болен човек към нас - достатъчно от частиците, за да започне инфекция, трябва да бъдат изстреляни директно в лицето ви с голяма сила. Вирусът вътре в частиците трябва да оцелее, докато слънчевата светлина, влажността, вятърът и други сили помагат те да се разпаднат или разпръснат. Частиците трябва да попаднат точно в горната част на гърлото или дихателните пътища - или върху ръцете ви, с които след това да докоснете очите, носа или устата. Те трябва да преодолеят всички бариери срещу инфекция в дихателната система, например косми от носа и слуз.

Подобна последователност от действия е трудна, а както според Расмусен, така и Кастен, такъв сценарий е дори невъзможен, ако всички носят маски.

Колко частици трябва да попаднат във вас, за да се инфектирате?

Това все още е обект на изследване, но според много експерти, броят на частиците, които ще ви заразят е доста по-малък от тези при САРС и МЕРС.

За да се получи инфекция от МЕРС, около 10 хил. частици трябва да са попаднали в организма ви. При COVID-19 броят е доста по-малък - между 900 и 1500. Но едно е успокояващо - ако само една частица от коронавируса попадне върху вас, то вие няма да се заразите.

Разбира се, трябва да стоите достатъчно далеч, за да не кихне някой върху вас. В кашлицата или кихавицата на един човек има около 363 вирусни частици, но ако сме на разстояние, то повечето от тях вече ще са умрели, преди да са стигнали до нас.

Вече знаем, че COVID-19 издържа и доста дълго време върху различни повърхности. Той бе открит в круизен кораб 17 дни, след като и последният човек слезе от него. Но Расмусен е категорична - това, че коронавирусът е бил засечен, не означава, че вирусните частици са били живи и са можели да инфектират някого.

"Добрата новина е, че знаем, че макар вирусът да оцелява дълго време върху повърхностите, той губи заразност с времето. Така че, ако вдишвате голям брой от вирусните частици, но само малък брой от тях са заразни, вие сте изложени на много по-малък риск от действителна инфекция", категорична е Расмусен.