В парк „Славеева река“ в Айтос ще бъде отворена само алея за движение, съобщи кметът на общината Васил Едрев пред БургасИНФО. Паркът е един от най-големите в Бургаска област и при нормални обстоятелства се посещава не само от местни жители.

Там се намира и зоологическа градина, която обаче остава затворена. „Всичко ще е затворено, ще бъде възможно само движение на хората. Който е излязъл да се движи – да прави това. Няма да може да се сяда по скамейките, да се събират хора. Всичко ще бъде съгласно заповедта на министъра.“, добави кметът Едрев. В момента Общинският щаб разчертава схемата, по която ще вървят хората.

Припомняме, че вчера министърът на здравеопазването издаде заповед за отваряне на парковете за деца до 12 години с до двама придружители, като тяхнанта разходка ще бъде възможна в интервала от 9,30 до 18, 30 часа, а преди и след това време – един човек с куче.

Ето и решението на местния щаб:

Считано от 28.04.2020 г., посещения в парк "Славеева река" - град Айтос се допускат във времето от 6.30 часа до 21.00 часа, при следния часови график:

- от 6.30 ч. до 9.30 часа и от 18.30 часа до 21.00 часа - собственици на кучета, но не повече от един, и спортуващи - не повече от един.

- от 9.30 часа до 18.30 часа - деца до 12 години, задължително с техни родители или членове на техните семейства, но не повече от двама възрастни.

В парк "Славеева река" се допускат посещения при стриктно спазване на противоепидемичните мерки:

- носенето на предпазни маски е задължително

- спазване на дистанция от 2.5 м

- влизане и излизане единствено през отворените и обозначени за целта пунктове

- движение по обозначените маршрути

- забрана за употреба на алкохол

- избягване докосването на повърхности, в т.ч. сядане на пейки и на тревни площи

- спазване на указанията на лицата, които изпълняват служебните си правомощия.

Контролът по изпълнението на мерките се възлага на Община Айтос и РУ-Айтос.

Започва маркировката на трасето.