Днес ще бъдат взети проби на двама пациентите с коронавирус, настанени в Инфекциозно отделение в Бургас и ако бъдат отрицателни , ще бъдат изписани. Това стана ясно след днешното заседание на Общинския щаб за борба с коронавируса. Няма промяна в броя на регистрираните с коронавирус в Бургас.

1323 са хората под задължителна карантина в областта, като от тях 587 са в Бургас.

УМБАЛ Бургас разполага с достатъчно аспиратора в момента.

Общинския кризисен щаб е поръчал 2000 защитни маски от висок клас, които ще бъдат разпределени на здравните заведения и Спешна помощ.

Екипите на Спешна помощ са обезпечени с достатъчно защитни облекла и средства, обясни директорът на центъра д-р Асен Кърджиев.

На вчерашния празник не е имало инциденти, нито струпвания на хора по КПП за влизане и излизане от града.

25 са съставените от полицията актове са за неспазването на заповедта за носене на маски на обществени места и за влизане в зони забранени за разходки.

1 нарушител на задължителната карантина е установен, случаят е предаден на Районна прокуратура Бургас.

До петък са постъпили 358 заявления по програмата на Общински съвет за получаване на пакет хранителни продукти. 100 от заявленията са разгледани от съветниците, 43 са одобрени, и 57 са отпаднали, заради непокриване на критериите, но на всички са доставени хранителни продукти или от програмата или от даренията на Община Бургас. Следващото заседание на комисията е днес в 14.30 часа.

Абитуриенти от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас са заявили желание да дарят парите си за бала за закупуването на хранителни продукти на нуждаещи се.

От 21 април стартира програмата "Топъл обяд" за 250 потребители, които са безработни и имат доход под 325 лв.

Щабът взе решение да се предостави временно за срока на задължителната карантина - 28 дни , общинско жилище за бургазлия, който се завръща от Гърция. Решението се налага, тъй като в семейното му жилище има 2 онкоболни.

Утре на сайта на Община Бургас ще бъде качена електронна платформа с данни за дарителите , вида дарение и къде е разпределено дарението.

Във вторник Общинския кризисен щаб ще се срещне с представители на БПЦ за създаване на организация за предстоящия голям празник- Великден.

Продължават да се изпълняват всички мерки въведени от началото на извънредното положение от Общинския кризисен щаб по ежедневна дезинфекция на гари, автогари, спирки, търговски обекти, жилищни блокове, доставка на храни на хора в карантина, възрастни и нуждаещи се.