"Както е казал Гьоте - колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали. Ако има ограничения тук, те не са парични. Единствените ограничения са породени от липсата на някои артикули на международния пазар. Аз съм горд с българския бизнес, че вместо да чакаме само на доставки, вече сме в състояние и да произвеждаме. Щом други държави чакат на нашата помощ, това е достатъчно показателно". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерския съвет във вторник. В началото му той подчерта, че срещата не е, за да "ответен огън" на думите на президента, а да се даде яснота.

"Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом" и "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. Трето, и да бяхме, не е ясно коя команда трябва да изпълняваме - тази от Трети март или тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица. Всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки". Само че единственият персонален призив, който ще си позволя по отношение на господин президента, е да следва собствената си препоръка: нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това". Така Дончев коментира изказването на държавния глава по повод призива на депутатите да дари заплатата си. Преди часове Радев им отговори с думите: "Дарението за мен е личен акт, но ако много държат да се равняват по президента – кръгом и бегом обратно към месец март. Да съберат заплатите си и за месец март“.

Президентът Румен Радев коментира нестихващата конфронтация между институциите и отговори и на думите не премиера Бойко Борисов от края на миналата седмица, който го оприличи на „злобна свекърва“.

„По-добре да се въздържа. Гьоте го е казал най-добре: „Няма нищо по-страшно от активната глупост“, заяви Радев.

"Понеже взехме да цитираме класици, нека да завършим с Гьоте - "Когато двама се карат, виновен е по-умният". Или най-ценното в тази ситуация - "Разделяй и владей" е мъдро правило, но "Обединявай и направлявай" е по-добро", завърши вицепремиерът, цитирайки също Гьоте.

Той подчерта, че кризата вади най-доброто от обществото, визирайки множеството дарение към болниците, но по думите му, не вади "най-доброто от политиците".

"Чрез социалното министерство, ние осигуряваме храна на около 60000 души. Това е чрез системите на социалните патронажи. Имаме и допълнителна форма - "Топъл обяд", където също се осъществяват подобни услуги. Ако има нужда от още, ние сме в състояние да увеличим обема лица, на които се дава храна. Няма да отвръщам с политически коментар. Доколкото позволяват ресурсите на държавата, ще опитаме да достигнем до всеки", обясни Дончев.

Той добави, че мерките, които се вземат, са комплексни и към момента се работи по тях. Вицепремиерът обаче не се нае да прави прогноза кога мерките ще бъдат разхлабени.

Източник Нова тв