Във всички храмове на Сливенска епархия великопостните богослужения да се отслужват съгласно изискванията на Постния Триод при спазване на разпоредбите на държавните органи за ограничаване на много хора в затворени пространства, като спазват регламентираното разстояние. Това съобщиха от Сливенска митрополия по повод обявеното извънредно положение в страната и организацията за посрещането на Възкресение Христово. Според разпорежданията на Цветница раздаването на върбови клонки да става извън храма.


На Възкресение Христово, по преценка на председателите на църковните настоятелства, полунощницата да бъде отслужена – в храма или на открито пред храма. В края на полунощницата, при пеенето на тропара „Приидите приимите свет…” да става и приемането от християните на благодатния огън. След литията богослужението продължава по реда определен в Цветния Триод.

От Митрополията отправят призив към православните християни от епархията, по възможност, да останат по домовете си и там да отправят молитвите си към Възкръсналият Христос да ни избави от коварна болест.

Светите тайнства Кръщение и Венчание да се извършват в присъствието на най-близките. Опела на покойници да се извършват на гроба на покойника в присъствието на най-близките.

Задължават църковнослужителите да спазват лична хигиена и да ползват предпазни средства, както и да почистват храмовете периодично, като използват съответните дезинфектанти. На входовете на храмовете да се поставят стелки напоени с дезинфектант.

Негово Високопреосвещенство митрополит Иоаникий ще продължи, както досега, с пости усърдна молитва, да измолва от Всеподателя Бога милост, здраве и спасение за православните християни от Сливенска епархия, за да можем всички заедно, с благодарност да празнуваме Празника на празниците и Тържеството на тържествата – Светлото Възкресение Христово, съобщават от Митрополията.