Кардиологът проф. Иво Петров коментира днес съобщенията за ползван и досега медикамент, който може да бъде включен за лечение на covid-19. Става дума за Ивермектин - антипаразитно лекарство, което се използва за лечение на краста.

Учени от Biomedicine Discovery Institute (BDI) към Университета Monash в Австралия са открили, че Ивермектин може да убие новия коронавирус в рамките на 48 часа в лабораторни условия, съобщи Pharmaceutical-technology.

"Има поредици от лекарства за различните стадии на заболяването. Няма доказало се лекарство със 100% резултат. Ние сме в търсене. Трябва да разрушим пъзела на инфекцията. Предполагам, че го има в България (Ивермектин), използва се най-вече във ветеринарната медицина, но и в хуманната, каза проф Петров в интервю за БНТ.

"Това е медикамент, който е познат. И както беше и с другите, които ги споменавахме, опитът за медикаменти, които имат друга класическа индикация, да бъде открита тяхна нова индикация като антивирусен ефект спрямо COVID-19. В медицината винаги е така", допълни професорът.

Трябва да има баланс полза-ефект-вреда. Тоест, търси се да има ефект, и ползата да е значително по-голяма от вредата.

Проф. Иво Петров поясни, че в ранния стадий на заболяването може да се използва хинин и други. В следващите фази идват и противовъзпалетилните медикаменти.

"Освен дистанцията и спазването на личната хигиена, което е най-важно да не се заразим, идва ред и на изследване на различни медикаменти. Търсим колкото по-малко вируса да бъде експониран. Ако кихнем, аерозолите се разпространяват на 8 метра, ако кашляме - на 4 метра, ако говорим - на около 2 метра. Има ексцентрични предложения - да се намали говореното. Когато сме по-близко един до друг, със сигурност трябва да носим маска", подчерта кардиологът.

Източник: Vesti.bg