Те са Джулия и Иван. Иван е от вътрешността на страната, но работи в Бургас, живее в общежитие. Джулия е в Испания, когато вълната от коронавирус започва да се надига. Прибира се в България и идва директно в Бургас, при приятеля си. Наложена й е карантина и двамата се оказват затворени в жилището на Иван, без никакви близки в града.

Джулия и Иван са сред първите, поставени под карантина, които позвъниха на горещите телефони на община Бургас за доставка на храна и лекарства.

Джулия и Иван позвъниха отново в началото на седмицата – карантината вече е изтекла, чувстват се добре, могат да отидат сами до магазина. Благодарят – отново и отново.

Това не са истинските имена на двамата герои, не са назовавани, защото не са предупредени, че ще бъде разказано за тях. Тяхната история обаче е съвсем реална и беше разказана от зам. кмета на Бургас Диана Саватева, която е един от хората, приемащи обажданията на бургазлии. Десетки общински служители, както и доброволци помагат на възрастни и бедни бургазлии, както и на такива, поставени под карантина.

„Идеята на кмета Димитър Николов се оказа „по мярка“ на екипа от ресорите култура, туризъм и спорт. В партньорство с колегите от образование и социални дейности, хората, до които сме стигнали, вече са стотици. През последните дни на горещите телефони освен нови поръчки все по-често се обаждат хора просто да благодарят. Реакциите могат да се видят и във фейсбук. Това радва всеки един от нас, който е приел в тези дни на изпитание да извършва дейност, различна от обичайните му задължение.“, посочва Саватева. Тя споделя удовлетворението на колегите си от спортния отдел, които преди няколко дни бяха окрилени от пост във фейбук. В него благодарна бургазлийка разказва какви усилия са положили, за да доставят храна и лекарства по рецептурна книжка. „Два различни екипа ни посетиха на 1 и 3 април, екипирани, спазващи дистанция, изключително внимателни и отзивчиви“, пише Росица Делева.

Друга похвала към антикризисното звено дойде от Йорданка Димова. Тя е с увреждания и доставките вкъщи са й много полезни.

„Благодаря, колеги! На всички и на всеки един. И много, много на Тони Димитрова, която дежури с нас всеки ден“, добавя Саватева.

И ето отново горещите телефони, на които се приемат заявки за храна и лекарства 7 дни в седмицата от 9 до 17 ч.

0884 469 130

0885 985 693

0882 129 664

От днес общинските служители ги чакат две нови сериозни задачи: системно дезинфектиране в пощенските клонове, за да могат възрастните бургазлии да получат пенсиите си при възможно най-безопасни условия, подготовка на всички 30 храма в общината за Цветница и Великден, както и на местата, използвани от евангелските църкви.