В петък информирах за положението с пандемията от Covid-19 в Белгия. То остава изключително тревожно. И причината е в „отворковщината” – нехайството спрямо предпазните мерки, иди ми - дойди ми с колите, влаковете и самолетите, хахо-хихо сбирките, неносенето на предпазни маски, „здравословното” клинкане по паркове и градинки, чашата бира с приятели.

В петък общият брой на заразените бе 16 770. Днес е вече 19 691. Смъртните случаи за едно денонощие тогава бяха 132, а за последното са 140. Общо жертвите досега са 1 447.

Първият случай на заразяване с коронавирус в Швеция бе на 4 февруари. До 3 април броят на потвърдените случаи е достигнал общо 6 078. Починали са 358 души. Шведският премиер, истински отворко, цинично заяви: „ние ще имаме много повече болни хора...ще имаме много повече мъртви”.

Сутринта гледам как БТВ дава думата на двама българи от Швеция: те са доволни, че в Швеция няма строги мерки срещу пандемията и че продължавал народът да се шматка по заведения и забавления. Това, че „ще имаме много повече мъртви” за двамата нашенци няма значение. Тази новина им влиза от едното ухо и им излиза от другото.

И холандците в началото бяха много „отворени”. Сега вече там има 16 627 заразени. Жертвите са 1 651. И англичаните бяха много „отворени”. Дори най-напред нашите „отворковци” тях ни даваха за "пример". Сега на Острова реват и правят прогнози, че няколко десетки хиляди ще бъдат жертвите. В момента картината там е: 41 903 заразени и 4 313 починали. Но защо е така? Защото премиерът им, брекзитаджията, ръсеше простотии в началото за необходимостта от „стадно заразяване”, а сега чета, че не си свалял маската дори под юргана.

Убеждават ме, че холандците и шведите били спокойни хора. Благодаря им за спокойствието, но твърде кратък е човешкият живот, за да го живея спокойно. Особено в дни на беда. Само там, в място светло, в място злачно, в място прохладно, няма никаква болка, скръб и въздишка. Затова и казвам: не бъдете спокойни! Тревожете се – за себе си, за близките си. Будете се нощем. Бъдете милосърдни и състрадателни. Не се доверявайте на „отворковците”, на сирените приспивни, на мърморковците. Останете у дома. Навън - до аптека или хранителен магазин, само с предпазна маска. Ще дойде време и да се наработите. Богохулно е през Седмицата на страданието Христово и в това чумаво време, да се шляете безцелно по улици, площади и паркове. Спомнете си какво прави Христос в първия ден на Страстната седмица. Кого и откъде гони. И престанете да пресмятате всичко в пари. Защото не са те цел на живота.

Не пристъпвайте прага на църковния храм на Великден. Открийте храма в душата си. Не се предавайте на дяволската мисъл, че целият свят спазва забраните и ограниченията, но ние сме "по-умни", не ни пука, можем и по „шведски”, т.е. по-онака. Грехота е това. Довчера така разсъждаваше и руският „отворко”. Но спусна кепенците.

Ще преборим злото не с „отворковщина”, а с човещина. Със солидарност и доверие. Със спазване на предприетите за справяне с пандемията мерки. И не злобейте срещу лекари и политици, които ви съветват да бъдете отговорни към себе си и към другите, строго да спазвате предприетите животоспасителни мерки. Не се вслушвайте в измамните гласове на непукистите. Не спекулирайте с „отнемане на свободи и слово”. Не е вярно. От сутрин до вечер словото ехти. Всеки говори това, което иска. Говорят и пишат всички медии. Това е свободата. Това е демокрацията. И никой не ни ги отнема. Това, което днес изговаряме само за един ден, не е изговаряно за десетилетия в оня, обратен на нормалното, строй, който по-възрастните добре помним.

Нека да ви пука за живота. В шепите си съхранете неговия пламък. Защото от Господ той ни е дар.

Боже, прости починалите! Дай, Боже, здраве и разум на живите.