Обясниха защо коронавирусът поразява и млади

img

Коронавирусът засяга най-силно възрастните хора и тези с хронични заболявания, но сред жертвите на вируса също има здрави и млади хора. Експертите се опитват да разберат защо умират и здрави хора, пише "Гардиън".

Това е един от най-загадъчните въпроси, на който учените се опитват да намерят отговор, докато се борят с пандемията от коронавирус.

При някои случаи по-късно се установяват недиагнозирани състояния, а при други все още няма обяснение, което още повече затруднява учените при опитите им да намерят разумно обяснение за поведението на вируса.

Има няколко теории. Някои изследователи вярват, че важен фактор е количеството вирус, постъпило в тялото на заразения. Колкото е по-голяма дозата, толкова по-неблагоприятен е и изходът.

Други смятат, че е свързано вероятно с генетичната предразположеност. С други думи има хора, чиито гени ги правят по-уязвими на вируса, докато се разпространява в тялото.

Теорията за гените се поддържа от вирусолога Майкъл Скинър от Имперския колеж в Лондон.

Много е вероятно някои от нас да имат определен генетичен състав, при който е по-вероятно да отговорим неблагоприятно на инфекцията с този коронавирус, коментира Скинър.

Като пример се посочва вирус херпес симплекс, който при някои причинява херпес симплекс енцефалит.

Други обаче предполагат, че количеството вирус в тялото на заразения може да е ключов фактор, който да предрешава изхода. Такива хора се казва, че са заразени с висок вирусен товар.

"Човек с висок вирусен товар има повече вирусни частици от човек с нисък товар", обясни вирусологът от Съсекския университет Алисън Синклер. Експертът поясни, че все още не знаят какво е влиянието на вирусния товар върху симптомите на човек с коронавирус, но е важно да се установи дали има връзка между високия вирусен товар и най-неблагоприятните изходи.

Тази теза е подкрепяна от Едуард Паркър от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Той поясни, че информация от Китай подсказва, че вирусният товар е по-висок при пациенти с по-тежки симптоми, което е същото и при заразени с инфлуенца и тежък респираторен синдром (SARS).

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 57 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,2 млн. случая и над 64 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 246 000.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Убийство в Карнобат

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас