Три са таргет групите, които задължително трябва да се изследват при първи симптоми на коронавирус. Това са медицински персонал в болниците и общопрактикуващите лекари, пациентите с пневмония, особено с двустранна, и работещите в затворени колективи. Това са групите, които трябва да бъдат изследвания с правилно взет и транспортиран материал в лаборатория за доказване с real-time PCR. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев на брифинфа на Националния оперативен щаб. Той обяви, че в столицата и други областни градове ще бъдат открити още лаборатории за real-time PCR . На журналистически въпрос за Бургас, проф. Кантарджиев отговори, че в морския град акредитираната лаборатория се справя много добре.

„В Бургас лабораторията вече работи, обявихме я отдавна. Тя работи с два метода – real time PCR - генетично доказване на коронавирус, както и бърз тест. Лабораторията работи много добре”, заяви проф. Кантарджиев.

"ЛИНА" е една от лабораториите, определени със заповед на Министерството на здравеопазването за доказване на коронавирус. Тя изследва както пробите на пациентите от лечебните заведения в областта, така и на пациенти, които искат да се тестват по собствено желание. Повече вижте тук.