Турция има цял остров, пригоден за изолиране на болни в миналото. Той дори носи името Карантина.

Отделен от град Урла с тънка сухопътна ивица - малкият остров се превръща в инфекциозен център по времето на Османската империя и получава името Карантина. Съоръженията са построени с помощта на френски експерти. Структурата на острова е била пригодена специално за борбата със заболявания като холера и чума. Използван е в периода 1865-1869 г. , предаде Bulgaria ON AIR.

В Измир карантината се прилага за първи път в областта, наречена Карантинен окръг през 1840 година. Тъй като град Измир се разраства бързо, изолационният център се премества в град Урла.

През 19 век не е имало определени световни научни практики и стандарти за срока и правилата на карантина. Въпреки това методите, използвани на острова, не се различават от познатите днес. Директорът на музея - Тургут Йълмаз, е категоричен - системата на работа е същата.

Харата слагали дрехите си в специални мрежи във въртящите се шкафове. След това служителите започват процеса по дезинфекция с пара, като шкафовете се въртят на 360 градуса.

Следващата стъпка за болните е била да се изкъпят и да бъдат прегледани от лекар.

Хората, за които се е смятало, че са здрави, са били поставяни под карантина за средно от 8 до 10 дни. Болните са били държани под контрол в специални отделения за лечение. А починалите са били погребвани в дълбоки гробове, заровени с вар.