Община Бургас е поръчала 600 шлема, като половината вече пристигнаха и са раздадени в УМБАЛ, Полиция, Бърза помощ. 3600 са поръчаните защитни костюма, като 1500 са пристигнали до днес. Раздадени са 500 на в УМБАЛ, 300 в Спешния център и Бърза помощ, останалите в Белодробна болница и Комплексен онкологичен център. Поръчани са 1600 защитни хирургически престилки, от които 600 са получените до днес. 250 са дадени на УМБАЛ, 100 на Спешен център и Бърза помощ, 100 на КОЦ, 50- Белодробна болница, 100 на социалните служби. Поръчани са калцуни, очаква се доставката им. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов след заседание на Общинския щаб за борба с коронавируса.

Два от распитаторите, закупени със средства от дарения пристигнаха в УМБАЛ. Очакват се следващите доставки.

Припомняме, че към днешна дата на територията на Бургаска област са регистрирани 21 положителни случая на коронавирусна инфекция.

Вече всички болници в Бургас ще изпращат писмена ежедневна справка на Общинския кризисен щаб за своите нужди от защитни материали и облекла, медицински апарати и оборудване, както и за всякакво допълнително съдействие.

В дните за раздаване на пенсиите дежурни екипи от Дезинфекционна станция и доброволци ще дезинфектират пощенските клонове в града през два часа. Допълнително ще се следи възрастните хора да са на безопасно разстояние един от друг.

След като бъде обявен детайлният списък с медицинските лица от първа линия, които ще получат финансова премия от държавата, Общинският кризисен щаб по предложение на директорите на здравни заведения ще разпредели допълнително гласуваните от Общинския съвет 35 000 лева, за да се подпомогнат медици извън държавния списък.

Продължава да се следи дали се спазва заповедта за изключване на кафе автоматите в Бургас. Дейностите по раздаване на дезинфектанти, дезинфекция на улици и квартали, контрол на автобуси, зареждане на диспенсъри, доставка на храна и лекарства на възрастни хора и карантинирани, медицински консултации и т.н. продължават в непрекъснат режим.