Общо седем следователи и служители от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас откликнаха на апела на отделението по Трансфузионна хематология и дариха кръв за нуждите на УМБАЛ – Бургас. По този начин те оказаха помощ на специализираното отделение в лечебното заведение, от което алармираха, че изпитват остра необходимост от кръв, тъй като броят на кръводарителите е намалял значително през последните седмици. Така следователите от Бургас се включиха и в акцията по даряване на кръв, започнала по инициатива на ръководството на прокуратурата. Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев бе сред първите, които дариха кръв във Военномедицинска академия в София.

Кръводаряването бе извършено по начин, по който бяха спазени препоръките за ненарушаване на социалната дистанция, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител.

Безвъзмездното кръводаряване от магистрати и съдебни служители от Бургас ще продължи и в следващите дни.

Припомняме, че извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно, желаещите могат да дарят кръв, без да има риск за здравето им.