След като няколко седмици се е леквал у дома, пациент от Лом, който имал симптоми на COVID-19 се е разходил до Монтана, пазарувал в хипермаркет и отишъл да си плати осигуровките, преди да потърси лекарска помощ в болница, съобщават от NOVA. Там той дава положителна проба за коронавирус.

"Бил е с обща отпадналост, повишена температура, болки в мускулите, кашлица, затруднено дишане", разказа Илияна Събчева, началник отделение по инфекциозни болести- МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" – Монтана. Но лечението от личния лекар у дома не довело до подобрение.

"След като няма повлияване от терапията, той преценява да направи рентгенова снимка, на която ясно се вижда пневмония и решава да се консултира с пулмолог от Монтана", каза Събчева.

Заедно със съпругата си и брат си тръгват за Монтана, за да бъде прегледан от пулмолог, защото в Лом такъв лекар няма.

Мъжът излъгал, че не е ходил в чужбина.

"Попълнил е декларация, с която е минал. Казал е, че идва на преглед. Минал е да си плати осигуровките, минал е и да напазарува, така че доста хора може да са се срещнали с вируса", поясни лекарят.

Едва след това отишъл при пулмолог в медицински център в Монтана. Веднага му издали направление за болнично лечение. Отишъл в отделението по пулмология на монтанската болница. Оттам го препратили към инфекциозното.

"Той влезе през специален отделен вход, който сме приспособили и веднага беше изолиран. Нямал е контакт с други болни, ние бяхме подготвени с маски и облекла, както е по изисквания" , каза Илияна Събчева.

Мъжът е пастор в ломски ромски квартал.

"Но все пак не може да се даде гаранция, че той не е контактувал със заразени хора от Лом. Още повече, че там е епидемиологично огнище", поясни докторът.

Заразения е бил на евангелистки събор във Франция, след това е бил в Германия и се е прибрал у нас с много висока температура. Това обаче го е спестил на всички лекари.