Вяколко часа, преди мъжът от Сара Загора да почине от COVID-19, той пожелал да изпуши една цигара. Това разказва пред "24 часа" изпълнителният директор на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев.

81-годишният мъж бе приет на 25 март в Университетската болница в града с основно заболяване тежка форма на диабет - 27 промила кръвна захар, и бронхопневмония. Пробата му за коронавирус се оказва положителна и той бил преместен в Инфекциозната клиника.

Човекът починал към 19 часа в четвъртък. Няколко часа преди това се почувствал по-добре и дори пожелал да изпуши една цигара на прозореца и лекарите му позволили.

Клиниката по ендрокринология, в която е лежал първо болният, бе поставена веднага под карантина.

Оказа се, че и друг пациент на същата клиника - мъж на 61 години, приведен в нея в диабетна кома, също е с положителна проба за COVID-19, но двамата са нямали контакт помежду си, тъй като са били в различни стаи.

Персоналът от 15 души - лекари, медицински сестри и санитарки, които са имали работа със заразените, е тестван веднага за заразата. Пробите на всички са отрицателни, но хората са поставени под карантина по домовете си.

Починалият възрастен мъж живеел в старозагорския квартал "Зора" само със сина си. Още преди той да почине общината организира входa на жилищния му блок да бъде дезинфекциран.