"При епидемия в болшинството от случаите може да сме безсимптомни заразоносители", заявява проф. Тасков
Проф. Христо Тасков, бивш зам.-директор и директор на Национален център по заразни и паразитни болести – София

ЗА МАСКИТЕ

На брифинга тази сутрин не стана ясно за носенето на маски. Вчера доц. Мангъров се обяви против. Както всичко в живота, нищо не е само черно или бяло. Затова искам да дам пояснения защо трябва да носим маски и какви. Веднага казвам, заповедта на министъра е абсолютно правилна и идва в момент, когато маските ще станат общодостъпни. Най-добре беше тази мярка да се въведе от първия ден на епидемията, но маските бяха дефицитни. Ако бяхме с маски от първия ден и ги ползвахме правилно, И ВСИЧКИ, можеше и да не се стигне до толкова строги карантинни мерки.

Сега поотделно за всеки вид маски:

1. Хирургическите маски – сините и зелените за еднократна употреба

По принцип те са направени за хирурзите, за да спират пръските при говорене по време на операция и аерозолите да не попадат в оперативното поле и да не причинят инфекция на пациента. При издишване и говорене те спират аерозолите, но при вдишване, поради съпротивлението на маската, по-голямата част от въздуха преминава ОКОЛО маската и затова те не се препоръчват като сигурно защитно средство, за да се предпазим от инфекция. Трябва ли да се ползват при сегашната епидемия? Категорично ДА и ги носим, но НЕ НИЕ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ, А ДА ПРЕДПАЗИМ ОКОЛНИТЕ. Особеността на тази болест е, че има много случаи без симптоми, които разпространяват вируса. Това не е написано на челото им и ние фактически не знаем, дали отсрещният човек е заразоносител или не. Самият той в повечето случаи не знае това. Затова във всички случаи ние трябва да изискваме отсрещният човек да бъде с маска, но това ни задължава и ние да бъдем с маска.

В идеалния случай, ако от днес всички започнем да носим маска при общуване с друг човек извън семейството, след един месец мерките за национална карантина могат да се сведат до минимум или изобщо да отпаднат. Надявам се, че до края на седмицата ще има маски за всички.

2. Ушитите от плат маски

Всичко е както при хирургическите маски за еднократна употреба. Предимството е, че те могат да се изперат и изгладят с гореща ютия с пара за дезинфекция и да се употребяват многократно. И аз силно препоръчвам ползването на тези маски. Но пак повтарям ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СМЕ СОЛИДАРНИ И ДА НОСИМ МАСКИ.

3. Истинските предпазни маски

Те прилепват плътно към лицето като противогаз. Затова въздухът преминава ПРЕЗ маската и задържа аерозолите. Издишването е през клапи. Не зная дали в издишания въздух има аерозоли с инфекциозни агенти, при някои от по-ниските класове маски вероятно да. Те са предназначени за здрави хора, които са в рискова среда. Обикновено това е медицинският персонал, полицаи и др. Тези маски са скъпи и не са много удобни за ползване.

В заключение:

Всички трябва да носим маски, не само на обществени места, а когато контактуваме с хора извън семейството, за да предпазим околните от неволно заразяване, защото при епидемия в болшинството от случаите може да сме безсимптомни заразоносители. Само така всеки от нас може да допринесе за ограничаване на епидемията и по-скорошното ни връщане към нормалния живот.

Заедно можем много!