Човешката същност се разкрива най-добре по време на криза. В такава криза живее цялото човечество в момента - светът се е скрил в бункери, за да се предпази от COVID-19. Но едновременно с паниката, обществото става свидетел и на един феномен - всички проявяват и изключително голяма креативност в търсенето на начин да се справят в тези иначе трудни времена.

Наричат я “Карантинена култура” - самоизолацията в различните държави, която сякаш най-добре разкрива същността на един народ. Така в Италия се появи “Симфония Балконика”. В Испания хората излязоха първи да ръкопляскат на своите медицински работници. В Белгия пък продължиха да пържат прочутите си картофи. Пандемията показа кои неща са важни за една нация.

Кореспондентите на BBC споделят личните си впечатления за това как по време на карантина културата на държавата им проличава по-ясно от всякога.

Франция

Една от най-разпространените мерки в държавите е затварянето на търговски обекти, които не предлагат продукти от първа необходимост. Иначе казано - отворени остават хранителни магазини и аптеки. С официален декрет на френските власти обаче в специален списък влязоха и още 40 “жизнено необходими за продължаването на обществения живот” обекта. Сред тях са пекарните.

Какво е Франция без своите кроасани и франзели все пак? Така 33 000 пекарни в цялата страна остават отворени. Всяка сутрин продължава да се носи аромат на прясно изпечен хляб от Прованс та чак до Париж. Според президента на Националната конфедерация на френските сладкари и пекари "багетата е емблематична за френската култура".

Виното важно колкото и дезинфектантите

Хубавата храна върви ръка за ръка с чаша добро вино. Това си е сентенция във Франция. Жабарите, както ги наричат, не могат да седнат на маса без вино. Затова и винарите продължават усилено работа. Някои дори предлагат пакет “Оцеляване по време на карантина”, в който има 12 бутилки вино.

Германия

Нощният живот на Берлин е легендарен. През последните няколко десетилетия клубове като Tresor и Berghain са затвърдили репутацията на града като “Свещен Граал за хедонистите по света” и столица на техно музиката. Наскоро обаче немското правителство забрани срещите на повече от двама души на открито, а въпросът къде ще бъде партито в петък и събота имаше само един отговор: вкъщи.

Асоциацията на около 245 независими клуба ClubComission обаче крепи партито живо с диджей сетове, които се излъчват на живо на адрес unitedwestream.berlin. Може би не сте германци, но ако предпочитате техно музиката, може и вие да се докоснете до нощният живот на Берлин от дивана у дома. Изпълненията на живо започват от 19:00 местно време и продължават до полунощ, а зрителите могат да даряват пари на засегнатите артисти и клубове.

Англия

Като говорим за клубове, няма как да не споменем тежката съдба на британските пъбове. Любителите на бара си купиха последно питие на 20 март, а оттогава насам се налага да бъдат далеч по-креативни, когато става въпрос за бира след работа.

Приложения като WhatsApp, Skype, Zoom и House party дават възможност да се видим с приятели от всички страни, а така се роди и ерата на дигиталното пиене и виртуалния "happy hour". Отвориха даже и виртуални пъбове - 13 000 души се събират в Jim the Janny´s Virtual Pub всяка вечер. И това ако не е добра компания...

Извод - онлайн дискотеките не са само у нас.

И като говорим за България, у нас също се забелязват някои феномени. Или по-скоро изостряне на родната култура. София има слава на "малкия Берлин", съответно и наши барове и клубове (като "Петък" и "Терминал 1") пускат свои диджей сетове на живо, харесва ни да не се дистанцираме социално в барове и обичаме да се излежаваме около пушека от родната скара с приятели. И ние възприехме хубавия пример с ръкопляскането на медиците в 21:00 ч. и се оказа, че въпреки самокритичното ни отношение, правим каквото можем по отношение на самодисциплината.