Отменят задължителното носене на маски на обществени места. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

Припомняме, че вчера той издаде заповед, с което несенето на защитни маски за лице беше задължително за обществени места. Това предизвика широк обществен отзвук.

„Току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед от вчера до постигане на консенсус в обществото”, заяви Ананиев, цитиран от Нова тв. Той обаче призова хората все пак да използват маски ежедневно.

Министърът каза още, че държавата ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени на социално слабите. Тази дейност ще извърши социалното министерство чрез структурите си по места.

"Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейски пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства", заяви Ананиев.

„В тази ситуация, естествено, ще има и опити за спекулации”, допълни вътрешният министър Младен Маринов.

Здравният министър увери,че всички маски, които се осигуряват, се разпределят веднага, първо – между хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса. "В момента очакваме поредната пратка от Китай", каза още Ананиев. Той благодари на българите за това, че стават все по-дисциплинирани в името на общата цел - опазването на здравето ни.

Министър Маринов заяви, че глобата за определени нарушения на мерките ще бъде намалена и вече няма да е 5000 лева. За нарушителите на карантината обаче санкцията остава в същия размер