При извънредни мерки Общинският съвет на Бургас днес заседава, като едни от най-важните му точки за разглеждане са мерките за дребния и среден бизнес.

За преместваемите обекти в Бургас

Така бе решено за периода на извънредното положение, което започна на 13-ти март да бъдат освободени от заплащане на такса: за пазари, тържища, тротоари, площади, улични платна, панаири и терени с друго предназначение и цена на услугите за събиране, транспортиране и депониране на битови отпадъци от преместваеми обекти. Това важи за обектите, които затвориха по заповед на министъра на здравеопазването.

За сдруженията с нестопанска цел

Освобождават се от заплащане на наемни цени търговци и сдружения с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза - наематели на обекти, собственост на Община Бургас и общинските еднолични търговски дружества за времето, в което са затворени на основание заповедта.

За таксиметровите шофьори

Освобождават се еднократно от административна такса за издаване на разрешително за таксиметров превоз таксиметрови водачи, които са прекратили разрешенията си в периода на обявеното извънредно положение.

За майките

Освобождават се от такса за ползване на детски ясли, детски градини родителите или настойниците на децата, посещаващи детска ясла и детска градина на територията на Община Бургас.

За общинските жилища

Удължава се срока за заплащане на дължимите месечни наемни цени по договорите за наем на общински жилищни имоти до края на 2020 г.