„В Бургас е един от най-ефективно работещите щабове, изключително активен е директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров, кметската управа е изключително адекватна. Много активно търсят болни и безкомпромисно налагат мерки.“, това заяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб неговият началник ген. Венцислав Мутафчийски.

Припомняме, че новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие са 25, като общият брой на заразените у нас е 379.

През нощта новите случаи са в София - 1, Варна - 3, Силистра - 2, Шумен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.

Общо изписани са 17 души, които са с две отирцателни проби за COVID-19. Медицинският персонал с установено заболяване е 18 души.

113 са пациентите настанени в болница. Интубираните се намират в интензивни клиники. Няма починали през денонощието, продължи председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски добави, че гратисният период за купуване на маски е 00:00 часа в събота.

Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни, каза ген. Мутафчийски във връзка с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски на обществени места.

"Носенето на маски е задължително за обществените места, можете да проверите какво е "обществено място", посочи още председателят на щаба. Това е една мярка, която отдалечава някакви по-твърди мерки. И ние имаме семейства и търпим същите мерки", добави ген. Мутафчийски.