Турция предприе редица рестрикции заради коронавируса, но положението на ГКПП „Капитан Андреево“ е много по-спокойно и турските служители са започнали да работят по-бързо, обяви главен комисар Светлан Кичиков, директор на „Гранична полиция“.

„В началото на седмицата за 24 часа през пункта минаваха между 350 и 400 камиона. В резултат на проведени разговори и облекчаване на някои проверки от страна на турските служители сега минават около 1200 тирове за денонощие", поясни Кичиков пред Нова ТВ.

По повод недоволството за буферния паркинг той коментира, че не разбира повода за това.

„На този паркинг могат да бъдат стационирани около 2500 тира. Там те биват селектирани. Тези, които подлежат на карантина, имат право да изчакат 14 дни на наша територия. Подсигурени са им химически тоалетни, вода и храна. Паркингът е охраняем. Шофьорите не могат да го напуснат по свое желание", каза още комисарят.

В момента всички камиони, които преминават транзит през България, се придвижват в конвой.

„Това се прави, за да нямат контакт с други хора, за да ограничим разпространението на заразата от коронавирус", обясни директорът на „Гранична полиция“. Той допълни, че ГКПП „Златоград“ е затворен временно.

„Причината е, че в две населени места в Гърция, които са близо до границата ни, има голям брой заразени с коронавирус“, поясни комисар Кичиков. Той изтъкна, че служителите на пунктовете имат всички необходими предпазни средства.