51-годишният Никола Хардуик винаги е бил здрав и във форма, посещавайки фитнеса поне три пъти в седмицата. Рядко страда и от пристъпи на астма. Ала се заразява с COVID-19 и вирусът успява да го повали. Неговите приятели го молят да направи видео за хората в социалните мрежи, с което да разкаже, колко тежка може да е болестта.

Едва поемащ си въздух, Хардуик разказва за болките и симптомите, които има.

"Гръбначният стълб ме боли, гърбът ме боли, вратът ме боли. Почти нямаш желание да говориш. Оставаш без въздух, ако започнеш да се движиш, не искаш да вдигаш главата си от възглавницата", казва болният мъж, едва държащ главата си изправена, а очите си отворени, във видеото, което е гледано повече от 37 хил. пъти.

"Идва на вълни - понякога чувстваш леко облекчение, но после то си отива... И боли страшно много. Не съм изпитвал нищо подобно досега. Не го пожелавам дори на най-големия си враг", споделя Никола.

Съпругата му, Анди, твърди, че много от приятелите на Никола не могат да го познаят във видеото.

"Сякаш всичко го напусна, цялата енергия", казва тя пред The Guardian. А баща му разказва, че всичко започнало в петък, с "много суха кашлица": "Започваш да се чувстваш ужасно, а след това усещаш, като дробовете ти се стягат."

Никола нямал треска, за това си легнал, очаквайки симптомите да отминат. Ала само след няколко часа се събудил с температура и вече не можел да диша нормално. Веднага се обажда на спешния телефон 111, а докторът му казва, че най-вероятно има COVID-19 и го съветва да се обади отново, ако проблемите с дишането продължат. Малко по-късно Никола влиза в болница.

И въпреки че парецатамолът помогнал за сваляне на температурата, неговата помпичка за астма, така и не му помогнала в битката за въздух.

"Ако започнеш да кашляш е много болезнено. Ако изпитате нужда да се смеете, недейте - боли", съветва Никола.