Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Иван И., привлечен като обвиняем за нелегален превоз на хероин. Мярката в съда бе гледана чрез видео-конферентна връзка с обвиняемия и неговата защита от Следствения арест в Бургаския затвор. Съдебната инстанция прецени, че предвид обявеното извънредно положение и необходимостта да се опазва здравето и живота на българските граждани, заседанието следва да протече именно чрез използването на видео-конферентна връзка, което няма да попречи обвиняемото лице и неговата защита да участват в съдебното заседание.

Иван И. е привлечен като обвиняем за това, че на 13-ти март 2020 г., през ГКПП – Малко Търново, със собствения си лек автомобил, без надлежно разрешително, е пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България 22 броя пакета, съдържащи хероин с общо тегло 10 кг. 421 г.

Окръжен съд – Бургас прие, че при анализа на събраните в хода на разследването доказателства, на този етап може да се направи извод за наличие на обосновано предположение, че Иван И. е съпричастен към престъплението, за което е привлечен като обвиняем. За това деяние законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и „Глоба“ в размер от 10 000 до 20 000 лв. Съдебният състав счете, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие предвид предвидената сериозна наказателна репресия при евентуално осъждане. „Чистото съдебно минало на Иван И. не е достатъчна гаранция, че същият няма да се укрие от правосъдието и разследващите органи“, според съда, имайки предвид високата степен на обществена опасност на деянието. Според Окръжен съд – Бургас от друга страна, начина на извършване на деянието, голямото количество наркотично вещество, поставено в специално пригоден тайник на автомобила, собственост на обвиняемия, предопределя и една завишена степен на обществена опасност на личността му. За съда определянето на по-лека мярка за неотклонение не е в състояние да обезпечи и гарантира участието на Иван И. в предстоящите процесуални действия.