В Приморско беше свикан кризисен щаб, на който да бъдат обсъдени действията, които ще се предприемат за недопускане на коронавирус на територията на общината.

Общински кризисен щаб, сформиран със заповед на кмета Димитър Германов, се събра днес на заседание. Щабът ще организира и координира дейностите и мерките срещу разпространението на заболяването коронавирус COVID-19 на територията на община Приморско. В състава на щаба са включени кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, управителят на МЦ Приморско, заместник кмета и секретарят на Община Приморско, кметовете на населените места в общината, директорите на СУ „Никола Вапцаров“ и ЦДГ Русалка, както и началниците на РУ Приморско и РСПБЗН Приморско.

На заседанието бяха обсъдени превантивни мерки, и присъстващите се запознаха с разпоредбите от Министерството на здравеопазването и необходимите мерки за ограничаване на заболяването.

Дадоха се разяснения, че РЗИ-Бургас получава ежедневна информация от Гранична полиция за всеки гражданин, който идва от рискова държава и остава на територията на областта. Контролът по спазване на предписанията на здравните служби за лицата, поставени под карантина е поверен на кмета на населеното място и поделенията на МВР. Д-р Кутлев, запозна членовете на щаба със симптоматиката на заболяването и действията, които следва да се предприемат при съмнение за носител на вируса.

Бяха набелязани превантивни мерки за борба със заболяването, както следва:

Да се стартира информационно- разяснителна кампания в сайта на общината и на хартиен носител, относно превенция на вируса Covid-19

Да бъдат преустановени сбирките на лица в пенсионна възраст в пенсионерските клубове на територията на община Приморско, тъй като това е най-засегнатата възрастова група.

Да се ограничи достъпа на външни лица във ДВФУ с. Ясна поляна.

Планиранитe спортни и културни мероприятия на територията на общината се отлагат.

Забранява се провеждането на масови мероприятия с участието на деца.

В детските градини и училищата остава засиления филтър и дезинфекция и се осигуряват консумативи за лична хигиена – сапуни и дезинфектанти.

Да се извършва непрекъсната дезинфекция на обществените сгради и автобусните терминали.

– Да се уведомят управителите на по-големите търговски обекти, да извършват няколко пъти на ден дезинфекция на търговските пространства, както и на количките и кошниците за пазаруване, които се ползват от потребителите.

– Да се препоръча на собствениците на заведения за хранене да ограничат масовите празненства от частен характер.

Мерките, които се набелязаха са превантивни и място за паника и притеснение няма.

Общинският кризисен щаб ще координира действията на институциите на местно ниво и ще упражнява контрол по отношение изпълнението на предписаните мерки.