Няма случай на заразен човек с коронавирус, който да е доказан в Бургаска област. Има двама пациенти, чиито проби вероятно днес ще бъдат изпратени за изследване. Единият е възрастен човек, който е бил в Ранимация, имал е дихателни проблеми, а пробите му за грип били отрицателни. Другият е млада жена, която се е върнала от Италия.Това стана ясно след среща на кмета Димитър Николов с директорите на многопрофилните болници в Бургас, Средец и Айтос, Белодробната болница, директора на Здравната каса, директора на РЗИ. На срещата са обсъдени възможносттите за реакция, готовността на инфраструктура, персонала, както и наличието на консумативи за пациенти с коронавирус, грфици, дежурства, на коя реанимация ще може да се разчита и други.

„Нямаме доказан коронавирус. Разполагаме с 40 легла в Инфекциозно, от които 10 са отделени като сектор, в който се настаняват съмнителни случаи, докато излязат резултатите. Ако бъде доказан коронавирус, имаме готовност да реагираме с 40 легла в Инфекциозно, в Айтос с 20 легла и в Средец – с още 20 легла, както и 7- в Белодробната болница. Става дума за легла, които да бъдат изолирани. Реанимационните легла за тежки случаи са 10, които могат да бъдат отделени. Разполагаме със защитни маски и облекла“, каза директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров..

Кметът Николов обяви, че има достатъчно количество дезинфектанти. „Обработваме автогарите, жп гарите, обществените места. Нека да не се всява паника и стрес. Институиите сме добре синхронизирани. Сутринта взехме адекватни мерки за помщенията, в които се събират възрстните хора. Те ще бъдат обработвани много повече от стандартното. В координация сме с Националния щаб, обстановката е динамична“,, каза кметът.