Кметът на Поморие Иван Алексиев се включи в традиционния ритуал по зарязване на лозята на днешния празник Трифон Зарезан, който тази година се проведе в лозовите масиви край град Каблешково. Посрещнати по стар български обичай с погача, мед и сол и под звуците на гайда и тъпан, в зарязването участваха кметът на Каблешково Ивайло Иванов и председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов.

Първите лозови срезове се поливат с най-доброто миналогодишно вино, за да дадат добър плод. Прави се за пример и добра поличба. Това споделиха стопаните на лозови масиви, сред които и председателят на земеделската кооперация в Каблешково Васил Господинов.

„На всички лозари, винари и винопроизводители пожелавам богата реколта - лозя, отрупани с ароматно грозде и бъчви, пълни с омайно вино“, каза кметът Иван Алексиев и поздрави всички присъстващи и празнуващи на днешния ден с пожелание за здраве, берекет, плодородна и успешна година.

Празникът, посветен на лозарите и виното, започна пред НЧ „Атанас Манчев“ гр. Каблешково с богата програма, изпълнена от самодейци от читалището, включваща и дегустация на домашни вина.

Присъстваха десетки жители и гости на гр. Каблешково и общински съветници.