Споделеното пътуване не попада под ударите новото предложение нерегламентираният обществен превоз да се инкриминира. Става дума за нерегламентиран обществен транспорт, който се предлага с цел облага.

Законовите промени са предложени от ГЕРБ. Депутатите предлагат наказание от три до пет години лишаване от свобода за осъществяване на така наречения “нерегламентиран обществен превоз”. Още миналата седмица обаче се появиха опасения, че по този начин ще се удари и споделеното пътуване, което в момента е особено популярно. От ГЕРБ обаче обясниха, че то не попада в обсега на предложението.

“Споделено пътуване е, когато една дама или господин реши да покани приятел да си разделят горивото от София до Варна. Ние сме записали, че когато има облага, вече не е споделено пътуване, защото не говорим само за заплащане на горивото, а за възмездно предоставяне на услуга”, обясни Станислав Иванов - заместник-председателят на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

В момента, според групата за споделени пътувания във Фейсбук само за ден от Бургас до София, или в обратна посока пътуват над 800 души. Шофьорите не печелят от пътниците, а намаляват разходите си бе бензин.