Трети ден продължава спасителната операция по издирването на двамата туристи - баща и син от Стара Загора, които се изгубиха в Централен Балкан над Калофер. В акцията днес се включиха повече спасители. От Планинската служба потвърдиха, че е намерен челникът на единия от туристите.

Челникът за глава е бил намерен до заслон Бункера в местността Параджика. От Планинската спасителна служба посочиха, че днес ще бъдат обходени улеите и деретата във високата част на планината, както и районът източно от река Тунджа към долината, защото предполагат, че двамата туристи са там.

„Твърде е възможно дори да ги намерим, да знаем къде да ги търсим, но да не може да ги видим. Там влизането е доста рисово и опасно, но сме достатъчно добре подготвени”, заяви Емил Нешев, Планинска спасителна служба – София.

В акцията днес участват над 50 спасители, оборудвани с алпийски инвентар и лавинна екипорвка, служители на НП Централен Балкан и доброволци. Рано тази сутрин с тях потеглиха и обучени кучета.

„ С лавинни раници, с лавинни уреди... Достатъчно хора имаме. Ще се опитаме и дрон да вкараме в района да претърси с термовизьонна и специализирана камера, която да търси човек”, заяви спасителят.

Днес към хижа Рай потеглиха туристи, готови да помогнат в спасителната акция.

„Ние сме подготвени имаме джипиес, имаме топли дрехи. Може да помогнем евентуално, ако някой има нужда от нас. Балканът е винаги опасен”, каза туристът от Казанлък Евгени.

От Планинската спасителна служба посочиха, че засега няма да търсят помощ от армията, тъй като районът, който ще бъде претърсван, е с висока степен на лавинна опасност и не трябва да се рискува живота на хора, които не са подготвени за такива условия.

Източник БНТ