Вече месеци наред обществото ни се лута между истините и лъжите за Закона за социалните услуги. Напрежението стигна до там, че се създаде приказката за лошия торбалан – социален работник, който ходи вечер из къщите и краде децата. В много градове в България родители излязоха на протести, за да изразят недоволството си от проекта за Национална стратегия за детето.Българската социална система връща децата в семействата, а не ги отнема, заяви пред bTV социалният министър Деница Сачева.

„Това, което се случва в момента, е една смесица от недоверие, страхове и практически опит, който имат някои български граждани, които живеят в чужбина и механично пренасят негативния си опит в България. У нас има български модел на социална политика, който се основава на работа със семейството“, обясни Сачева.

По думите й, когато има дете в риск, на първо място винаги се работи с биологичното семейство. Към крайна мярка на извеждането на детето от семейството се преминава едва тогава, когато всички останали опции не работят. Министър Сачева уточни, че винаги това става със съдебно решение.